Tanácsok kezdőknek

Magyarországon sok világszínvonalú tetoválómûvész dolgozik. Talán több is, mint a miénknél sokkal nagyobb országokban. Sok tetoválómester is dolgozik itthon, akik szakmájukat világszínvonalon mûvelik. Gyönyörû ábrák születnek, sok közülük zseniális. Ha nem emberekre készültek volna, akkor képtárak, mûzeumok, fotókiállítások falát díszítenék. Mindig a tetoválómesterekbõl lesznek a tetoválómûvészek. Ahhoz, hogy valaki tetoválómester lehessen, három dolog kell: tehetség, akarat, gyakorlás. Mindig lesznek emberek, akik tetoválni szeretnének, ez mindig is így volt, közülük kerülnek ki a jövõ tetoválómesterei, ha azzal a bizonyos három dologgal rendelkeznek...

Aki tetoválni akar, az minden körülmények között fog is! Õket még megakadályozni sem lehetne. Nekik szólnak az alábbi javaslataink:

 

A gépet alapvetõen három féle módon lehet állítani:
1. A rugó tekercstõl való távolságának változtatásával: ezt a kontaktcsavar beállításával szabályozzuk.
2. A gumipántok (gépgumi) számának változtatásával.
3. A tápegységen a feszültség (volt) fokozatmentes állításával.

Beállítás kontúrhoz:
A kontaktcsavart (a rögzítõ oldalcsavar meglazítása után) a rugó és a tekercs felé közelítve befelé tekerjük (a rögzítõ oldalcsavart meghúzzuk), így csökkentettük az utat, amit a tû munka közben megtesz. Ezáltal gyorsabbá és erõsebbé válik a gép. Próbáljunk elõbb egy, majd késõbb két gumipánttal (gépgumi) dolgozni! A második gépgumi felhelyezése után lehet, hogy emelnünk kell egy kicsit a tápegyság teljesítményén. Egyes géptípusok - mint például az IGF - gyárilag kontúrra vannak beállítva, egy gépgumihoz. Mivel általában a kontúrozás az elsõ mûvelet, a satírozás csak ezután jön. Több gumihoz vagy satírhoz már a gép tulajdonosa állítja be.


rögzítõ oldalcsavar meglazítása
(meghúzása ugyanígy)

A kontaktcsavart befelé tekerjük

beállítás kontúrhoz
(Ezek a beállítások csak javaslatok)

Beállítás satírhoz:
A kontaktcsavart (a rögzítõ oldalcsavar meglazítása után) a tekercstõl távolítva kifelé tekerjük (a rögzítõ oldalcsavart meghúzzuk), így növeljük a távolságot a kontaktcsavar vége és a tekercs között. Tehát megnöveltük az utat, amit a tû munka közben megtesz. Ezáltal lassabbá válik a gép, az árnyékok létrehozása és a színezés könnyebb, jobb. Itt már tudunk játszani a tápegység állítgatásával is; minél vizesebb és halványabb árnyékot szeretnénk, annál jobban vegyük vissza a feszültséget és tekerjük hátrébb, kifelé a kontaktcsavart, így növelve az utat, amit a tû munka közben megtesz. Satírozásnál is próbáljunk egy, majd két, végül három gépgumival dolgozni. Természetesen a gépgumik számának változásával a tápegység teljesítményének változtatására is szükség lehet.
Persze a cél nem az, hogy minél több gépgumival tudunk dolgozni. Ez nem sport. Hanem a cél az, hogy gépünk beállítása ezzel a módszerrel is még rugalmasabban alkalmazkodjon az eltérõ körülményekhez (eltérõ bõrtípus, eltérõ ábra, eltérõ tûcsoport).

 


Beállítás satírhoz


Gép három gépgumival.
Ne így kezdjük!
Elõbb egy, majd két
gépgumival gyakoroljunk!
 
 

Tûmozgás beállítása:
A kezdõk a spiccet távtartóként is használhatják, munka közben folyamatosan a bõrhöz érinteve. Ebben az esetben a tûcsoportot úgy kell beállítani, hogy a gép nyugalmi helyzetében (amikor a tûk nem mozognak oda-vissza) a tûk hegye nem lóg ki a spicc hegyén túl.
Elõnye: nehezebb a festéket véletlenül, eltérõ mélységben a bõrbe vinni, ami például egy kontúrnál különösen zavaró lehet.
Hátránya: a tût nem látjuk munka közben, csak a spicc hegyét és a bõrt.
Ezután pedig a tûszárat a végénél elõre, a spicc irányában megtoljuk.
A tûk hegye a spicc hegyén túl kilóg kb. 1,5-2 mm-t.
Kb. ilyen mélyre kerül a festék.
Mivel a tûmozgás hosszát kontúrhoz vagy a satírhoz már beálítottuk (a kontaktcsavar be vagy kitekerésével), ezért most a spicc vagy a markolat, esetleg mindkettõ hosszának állításával szabályozzuk a tûk kilógását. Ezt az teszi lehetõvé, hogy a spicc és a hátsó csõ a markolatban elõre-hátra mozgatható.
Természetesen a profikra ez a beállítás már nem vonatkozik, hiszen õk a tûket a spicc hegyén túl, tetszõleges mértékben kilógatják a szemükre hagyatkozva és kezüket használják precíziós távtartóként, a tût és a bõrt figyelve.

 


Gép nyugalmi
helyzetben


A tûszárat a spicc
irányába megtoljuk

A tû hegye a spicc 
hegyén túl kilóg
 

Bõr elõkészítése tetováláshoz:
- Gumikesztût húzunk.
- A bõrt bõrfertõtlenítõvel megtisztítjuk.
- Eldobható borotvával szõrtelenítjük.
- Gondosan letöröljuk.
- Ismét fertõtlenítjük.
- Gumikesztyût cserélünk.

Az elkészítendõ rajz felvitele:
- A bõrt indigó olajjal vékonyan bekenjük.
- A háromlapos indigóval már korábban megrajzolt pauszt óvatosan a bõrre illesztjük, óvatos, simító mozdulattal (mintha matricát ragasztanánk fel) eltávolítjuk a bõr és a pausz közül az esetleg ottmaradt levegõt.
- A pauszt óvatosan lehúzzuk (nehogy a rajz elkenõdjön).
- Kb. 10 percig száradni hagyjuk.
- Dolgozni kezdünk.

.